Aduhai Emas Putih @ Platinum

Assalamualaikum dan salam Satu Malaysia untuk semua warganegara Malaysia.Sebelum saya bercerita lebih lanjut mengenai emas putih atau di panggil paltinum saya ingin mengucap Selamat Tahun Baru Cina.



Idea menulis mengenai emas putih/platinum tercetus apabila salah seorang pemanggil yang tidak dikenali menghubungi saya untuk menjual emas putih/platinum.Kebiasaanya emas putih diminati oleh golongan berada . Mengapa erk ? Ada peminat emas putih mengatakan kepada saya “kerana cantik”.Saya sendiri belum cukup ilmu untuk bercerita lebih lanjut tentang emas putih/platinum.Yang saya satu harganga memang mahal dan tidak laku untuk jual / harganya akan susut 80%.

So bagi saya , emas putih / platinum bukan perhiasan/pelaburan terbaik.Cuba elakkan diri untuk memilikinya.Ada orang kata , emas putih adalah emas ciptaan Barat bagi memperdaya pengguna.Betul atau tidak hanya mereka yang berkenaan sahaja yang mengetahui.Harga semasa platinum boleh dirujuk di laman web Kitco.

p/s : Itu sahaja penerangan serba ringkas mengenai emas putih / paltinum.Jika sahabat mempunya sebarang pendapat sila coretkan di ruangan komen.

15 comments

  1. Sabri… akak pun ada dpt panggila dr seseorang bertanyakan harga terkini emas putih… mungkinkah dia orang yang sama… [cantik design cincin tu]

    [Reply]

    emas kini Reply:

    memang menang pada pandangan mata tapi kalah pada masa depan 🙂

    [Reply]

  2. Hidup ini perlu mempunyai ilmu.Pemilihan terletak pada kita sama ada kita di tipu atau sebaliknya,yang penting perlu ada ilmu dahulu.carilah ilmu sebanyak mungkin dan jangan mudah tertipu.

    [Reply]

  3. adakah emas putih dan platinum benda yg sama?

    [Reply]

    emas kini Reply:

    yup…bahasa kampung “emas putih” , bahasa international “platinum”

    [Reply]

    ana Reply:

    ye ke?klu emas putih=platinum,knape ade perbahasan ttg hukum memakainya?org lelaki diharamkan memakai emas pth…tetapi boleh memakai platinum..emmmm…

    [Reply]

  4. saya tidak bersetuju..emas putih dan platinum adalah berbeza..emas putih adalah campuran emas dengan logam lain untuk memberi kesan warna putih tu.contohnya nikel atau palladium.untuk memberi kesan putih tu juga,biasanya barang kemas disadur dgn rhodium

    platinum adalah sejenis logam berasingan.ia adalah asli, bukan campuran mana2 logam.seperti Aurum utk emas.

    [Reply]

    ana Reply:

    ya aida..lbh kurang cm2 la pe yg sy tau…jgn sng2 kate emas pth/platinum same ye…hukum memakainya pn berbeza bg org laki islam…klu bg org pmpn,x ksh pn..

    [Reply]

  5. ya, emas putih haram untuk lelaki..platinum tidak diharamkan sebab ia logam yg berbeza

    [Reply]

    ana Reply:

    aida,platinum de hrge x klu jual blk?ke same je cm ems pth?

    [Reply]

  6. terima kasih pada semua yang memperbetulkan anggapan saya selama ini…setelah merujuk kamus google *emas putih tidak sama dengan platinum* . # terima kasih pada aida dan aina

    [Reply]

  7. Nk tanya cara nk jual platinium dlm bentuk plat…berat dlm 13kg…ada siapa2 tahu tak kat mana dan siapa yg aku boleh contack…

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *