Beratur 3 Hari Nak Keluarkan Duit Di Bank Zimbabwe

Bank Zimbabwe kehabisan wang tunai, memaksa negara untuk mula mencetak versi sendiri dolar AS.Negara selatan Afrika telah menggunakan campuran mata wang asing yang berbeza – dan yang paling penting dolar Amerika – sejak sendiri mata wang runtuh pada tahun 2009 semasa tempoh hyperinflation.

zimbabwe-bank-line-queue-bank-run

Dalam usaha untuk meringankan kekurangan tunai akut, bank pusat Zimbabwe berkata ia akan mula mencetak “nota bon” dalam denominasi $ 2, $ 5, $ 10 dan $ 20. Negara ini sudah mempunyai “ikatan” syiling yang mewakili nilai-nilai dolar Amerika Syarikat. Bagi setiap duit syiling dalam edaran, terdapat satu dolar US bersamaan dalam rizab negara.

Bank pusat juga telah menghadkan pengeluaran $ 1,000 sehari, dan mahu orang ramai untuk membuat lebih banyak menggunakan euro dan rand Afrika Selatan. Tetapi rand telah kehilangan 20% berbanding dolar pada tahun lepas, dan beberapa Zimbabwe kehilangan kesabaran.

Di ibu kota Harare, seorang wanita yang berada dalam talian untuk bank memberitahu CNNMoney bahawa dia kecewa dengan kerajaan “helah.”

Saya telah beratur untuk tunai selama tiga hari. Ia menyakitkan,” katanya.

Berita penuh

One Response so far.

  1. akubiomed says:

    Nampak gaya kena pelbagaikan portfolio pelaburan. Pelaburan emas dan perak adalah salah satu portfolio pelaburan.

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *