Berbaloikah Pinjaman Peribadi Untuk Beli Emas

Salam sahabat emas semua…..Ramai orang bercakap-cakap berbaloikah buat personal loan / pinajaman peribadi dengan bank / koperasi / kawan-kawan / saudara mara / along untuk beli emas.

Hari ini nak pinjaman peribadi dari bank atau pun koperasi amat mudah sekali lebih-lebih lagi kakitangan kerajaan/awam.Kalau yang tak layak RM1 juta pun boleh ejas jadi layak RM1 juta.Yang paling best dan hairan yang “blacklist” pun boleh buat 🙂 . Bagi kakitangan kerajaan bank yang paling mesra adalah Bank Rakyat.Pagi hantar borang , petang dapat duit.Laju betulkan……because….mereka bagi pinjam mereka dapat untung…..

Cukuplah pasal intro bank , yang saya nak kita sama-sama renung dan hayati mengenai topik berbaloikah buat personal loan / pinjaman peribadi untuk beli emas.Boleh dikatakan 80 % kakitangan kerajaan/awam membuat pinjaman peribadi ( statistik yang aku keluarkan sendiri , entah betul atau tidak 🙂 ) . Tapi kemanakah duit tersebut ? Adakah pinjaman tersebut memberi pulangan kepada kita atau pun tidak.Itu semua terpulang pada individu itu sendiri samada duit tersebut dibelanjakan pada perkara berfaedah atau pun tidak.

Bagi saya , mereka yang membuat pinjaman peribadi untuk membeli emas , amat berbaloi-baloi.Alasan saya seperti pengiraan dibawah :

Contoh Pinjaman Peribadi

Anda membuat pinjaman peribadi RM10,000.00.
Tempoh bayaran balik 5 tahun.
Interest yang dikenakan 5.6% ( sekarang ni interest semakin rendah ) .
Bayaran bulanan RM RM213.33.

Total Bayaran 5 Tahun : RM213.33 X 60bulan = RM12,799.80

Contoh Kenaikan Harga Emas

Andai harga emas yang anda beli RM10,000.00.
Purata kenaikan harga emas setiap tahun 27%.
Dalam 1 tahun kenaikan harga emas yang bernilai RM10,00.00 = RM2,700.00.

Total nilai kenaikan harga emas yang anda beli dengan nilai RM10,000.00 dalam masa 5 tahun : RM2,700.00 X 5 tahun = RM13,500

Total Keseluruhan Nilai Emas Dalam Masa 5 Tahun : RM13,500 + RM10,000.00 = RM23500.00

Keuntungan Bersih Yang Anda Perolehi : RM23500.00 – RM12,799.80 = RM10700.20

p/s : Anda mempunyai sebarang pendapat / masalah untuk memahami pengiraan diatas , sila tinggalkan komen.

15 comments

  1. assalam,
    kalu macam tu kiraannya,
    rasa macam nak beli sekilo aje gamaknya.
    tapi bab nak simpan ni macam mana?
    buleh bagi cadangan sikit.

    wassalam.

    [Reply]

    emas kini Reply:

    soal simpannya banyak kaedah :

    jika hanya ingin menyimpan….beli dan sewa beti besi kat bank.bayaran setahun tak lebih RM100.

    jika ingin berniaga…boleh ikut cara ebizz dibawah

    [Reply]

  2. Salam

    Bagi saya senang je

    Beli emas 1 KILO, simpan dalam Bank Rakyat(pajak lah ni), dapat duit 60-75%, duit tu masuk ASB/ASW/TH atau rempit beli emas lagi sampai kita sendiri pun jemu mengulanginya.

    [Reply]

  3. betul ke ni??? cam x caya je….nak beli emas kat mana ye? kalau boleh nak yg islamic la

    [Reply]

    emas kini Reply:

    banyak tempat nak beli emas sekarang ni cuma yg membezakannya mahal atau pun murah…kalau yang paling murah setakat ini adalah melalui ssarikat PG….kalau nak boleh contact saya atau agen pg yang berdekatan…

    [Reply]

  4. Etika emas – menawarkan skim pelaburan emas dengan pembayaran hibah (keuntungan) setiap bulan mengikut perjanjian.

    Public Gold – aktiviti jual beli emas seperti beli barangan kemas di kedai emas. bezanya, public gold menawarkan emas dalam bentuk jongkong dan dinar. keuntungan diperolehi dengan menyimapan emas (kenaikan nilai emas 20-25% setahun) atau beli emas masa murah, jual masa mahal.

    Jika tuan nak lebih tahu lebih lanjut, boleh baca blog saya atau hubungi saya melalui emel / ym / telefon. [ Dengan izin tuan penulis blog Emaskini.com (En.Sabri)]

    p/s: untuk makluman, operasi etika emas dibekukan buat sementara waktu kerana dalam siasatan BNM.

    [Reply]

  5. klu mcm2 mcmne nak tau statistik emas mahal atau murah?

    [Reply]

    emas kini Reply:

    saya kurang faham dengan soalan…kalau nak tahu harga emas dunia tegok kat website http://www.kitco.com

    [Reply]

    putremas Reply:

    statistik hanya menunjukkan pergerakan harga. tiada istilah mahal atau murah. hanya ada istilah harga naik atau turun. laman http://www.kitco.com menunjukkan harga siling emas dunia. jadi masing2 boleh tentukan harga emas berdasarkan harga siling itu.

    [Reply]

  6. salam..
    em..saya nak tanye..

    klu la saya ada modal duit rm10,000..saya nak beli emas tu kat mne?
    pastu emas tu nak labur kat mne?
    tapi nak yang islamic la..

    [Reply]

    emas kini Reply:

    beli emas fizikal dan jual emas fizikal….maklumat detill teknik-teknik sy akan terangkan bila kita bersembang,,,kat sini “rahsia” 🙂

    [Reply]

  7. Salam,

    Sy ingin bertanya,
    Dengan modal tunai sebanyak RM10,000 bolehkah sy menjadi agen kawasan? apakah cadangan tuan untuk merialisasikan hasrat untuk menjadi agen kawasan..

    [Reply]

  8. slm nak tahu apa kelebihannya bila dah jadi agen iaitu selepas membeli lebih dr 20k ? kita kena mesti aktif menjual ke dan bagaimana cara kita nak dapat duit kalau tidak membeli dan menjual..

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *