Jangan Gadai Emas Tanpa Alasan Yang Kukuh

Salam sahabat emas semua…..sebelum penyimpan emas / pembeli emas terlanjur , menyintai saya baik saya berpesan sebelum terlambat.Topik kita pada hari ini mengenai gadai emas di Ar Rahnu atau lain-lain tempat.Saya rasa isu ini perlu di perjelaskan kerana ada segelintir pembeli emas / penyimpan emas membeli emas semata-mata ingin digadaikan.Anda harus ingat , pelaburan emas bukanlah pelaburan jangka masa pendek tetapi jangka masa panjang.Sebelum anda gadai emas anda , anda perlu tanya pada diri anda :

Apakah hendak dilakukan dengan duit gadaian emas tersebut ?

Jika soalan diatas jawapannya tidak tahu atau pun nak beli hp baru , jangan gadai emas kerana anda akan kerugian.

Jika jawapan yang ada dalam fikiran abda “Duit tersebut ingin dijadikan modal perniagaan / beli emas atau dengan bahasa lebih mudah , duit hasil gadaian emas tersebut dapat menghasilkan duit . di persilakan gadai.

3 Responses so far.

 1. khairulnizam says:

  salam,

  tapi bila interview, ramai suka gi gadai emas lepas taklama beli emas…alasannya he he cam biasa, tersesak la pulak nak pakai cash…..

  [Reply]

  emas kini Reply:

  memang pun tapi seboleh-bolehnya cuba cari alternatif lain kalau boleh,,,kalau tak boleh teruskan ajer kerana semamnya emas penyelamat kita

  [Reply]

 2. udi basuki says:

  menggadai emas akan menciptakan riba/bunga.dan ini akan menyebabkan jumlah uang yang beredar akan bertambah.sehingga timbullah inflasi.
  emas sebaiknya dijual jika membutuhkan cash.

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *