Pelaburan Jongkong Emas Merugikan ?

Semalam di berita Utusan Melayu disiarkan satu berita mengenai kekecewaan yang di alami oleh seorang pelabur emas.Berikut adalah luahan beliau berserta jawapan ringkas mengikut pengalaman saya ( bold )

TSURI ,Kajang, Selangor , SAYA ialah antara mereka yang memilih untuk melabur dalam jongkong emas melalui pembelian emas tulen 999.99.

Atas nasihat seorang kawan, saya bersetuju dengan harapan membuat pelaburan dalam emas tulen sebegini menjamin keuntungan lumayan dan lebih selamat kerana harga emas dikatakan terus stabil dan dijangka meningkat walaupun berdepan dengan suasana ekonomi yang suram.

Selain daripada tidak banyak maklumat yang diketahui dalam perkara jual beli jongkong emas, saya juga termakan dengan pemikiran bahawa tidak ramai orang Melayu melabur dalam jongkong emas kerana orang Melayu lebih berminat membeli barang kemas yang diperbuat daripada emas seperti emas 916 misalnya.

Isunya di sini yang menimbulkan persoalan dan kejutan kepada saya ialah ketika saya ke tempat ‘A’ untuk menjual balik ketulan emas di sana iaitu sebuah kedai emas terkemuka yang tidak perlu disebutkan nama demi menjaga reputasinya.

Saya terkedu apabila pekerja yang berurusan dengan saya menyatakan harga bagi jual balik adalah RM15,400 untuk 100 gram emas.

Jawapan : Kebanyakkan kedai emas tidak papar harga belian balik ( kebiasaanya susut nilai antara 20% – 30 % ) dan harga jarang dikemaskini.Ini kerana emas bukan barang kawalan.Nasihat saya sebelum menceburkan diri dalam pelaburan emas @ membeli emas , dapatkan info/ilmu yang tepat terlebih dahulu.Setakat hari ini , platform terbaik bagi pelaburan emas fizikal adalah bersama Public Gold.

Sementara itu, harga untuk membeli pula adalah RM18,000 untuk 100 gram sedangkan pada masa itu harga emas di pasaran semasa adalah RM19,800.

Jawapan : Setiap peniaga / kedai emas boleh menetapkan harga mereka sendiri berpandukan harga emas semasa emas dunia ( harga emas dunia + kos + keuntungan ) . Harga semasa emas dunia boleh layari www.kitco.com

Ekoran peristiwa ini saya rasa seperti ditipu dan sangat terkilan kerana untung lumayan dibayangkan tersasar jauh. Sebaliknya, kerugian yang bakal ditanggung jika saya meneruskan niat untuk menjual emas pada hari itu.

Melalui ruangan ini, saya berharap pihak berwajib seperti Kementerian Kewangan dan Bank Negara serta pihak berkuasa lain dapat memberi penjelasan dan garis panduan pelaburan emas bagi menjaga kepentingan awam dan peniaga tidak sewenang-wenangnya mengaut keuntungan.- Utusan Melayu

2 Responses so far.

  1. […] berkata demikian bagi mengulas rintihan pengadu dikenali Tsuri di dalam ruangan Forum Utusan Malaysia semalam yang merasakan dirinya tertipu selepas cuba menjual […]

  2. […] berkata demikian bagi mengulas rintihan pengadu dikenali Tsuri di dalam ruangan Forum Utusan Malaysia semalam yang merasakan dirinya tertipu selepas cuba menjual […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *