Tips Mudah Selamatkan Duit Gaji Saya Amalkan

TIPS SELAMATKAN DUIT GAJI.

cara-mengurus-wang-gaji

Ada satu cara yang memaksa kita hidup di bawah kemampuan iaitu ‘selamatkan’ duit cepat-cepat sebelum sampai ke tangan.Lebih-lebih lagi zaman sekarang , pakai klik-klik ( internet bangking ) jer dah habis duit gaji :)

Saya antara yang gatal tangan apabila pegang duit. Saya yakin, ramai juga yang tidak mampu kawal diri apabila pegang duit. Apabila ada duit, ada sahaja benda dirasakan perlu untuk dibeli.
Untuk elak masalah ni ;

NO 1 , saya biasanya ‘selamatkan’ duit gaji setiap bulan sebelum sampai ke tangan. Sebahagian gaji telah saya tolak masuk ke akaun emas fizkal “GAP Public Gold”.

NO 2 , saya minimumkan amaun pengeluaran. Minimumkan duit dalam dompet (cash-in-hand). Sebabnya, kalau saya keluarkan duit RM50, duit itu mungkin habis dalam masa 3 hari. Kalau keluarkan RM100 pun, mungkin akan habis dalam masa 3 hari juga!

Nota :
* GAP Public Gold – GOLD ACCUMULATION PROGRAM adalah satu sistem pengumpulan emas fizikal berkualiti 999.9 (24K)  yang diwujudkan oleh PUBLIC GOLD. Ia dipanggil dengan panggilan “program” kerana, Public Gold memastikan setiap masyarakat di negara kita mempunyai tabungan emas fizikal.Boleh mula menyimpan emas fizikal serendah RM100 jer

* GAP ini adalah satu bentuk sistem “BANK” yang menyimpan dan “protect” kekayaan anda dalam bentuk “EMAS FIZIKAL”.

5 Responses so far.

 1. azrinros says:

  Salah amalan tabiat simpanan yang baik. Konsisten menyimpan dengan emas.

  [Reply]

 2. kakIza says:

  akak cuba nak konsisten dengan pg .. dulu pwg..tapi x berjaya konsisten, semoga akaun gap pg buat akak istiqamah.. doakan!

  [Reply]

  Sabri Ahmad Reply:

  Amin

  [Reply]

 3. amkasim says:

  Terima kasih atas saranan dalam artikel ni.

  Tolak duit saving dari gaji dan tukar kepada emas sememangnya trend yang agak baru di Malaysia.

  Walaupun begitu, sekurang-kurangnya mampu mendidik untuk buat simpanan.

  Diharapkan tuan setia berkongsi lagi dan lagi dengan kami tentang pelaburan emas.

  [Reply]

 4. asrul says:

  Sy sependapat dgn kak lza,krn sebelum ini pun sy mencuba dgn power gold krn bkn semua dr kita sentiasa berduit utk memiliki emas fizikal walaupun komitmen utk membeli itu tinggi terkadang ia gagal,dgn adanya program GAP PUBLIC GOLD ia lebih mudah utk sy membeli/menyimpan emas yg kita hajati dgn sistem pembayaran yg amat mudah kpd peminat/pengumpul emas tulen serendah RM100..boleh dibeli bila² dan dimna shj walaupun diluar negara..

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *