Buat Duit Dengan Sistem Gadaian Ar-Rahnu

Salam sahabat emas semuaa…..Ramai pembeli dan sahabat emas saya bertanya , macam mana buat duit melalui sistem Ar-Rahnu lebih-lebih lagi Ar-Rahnu Bank Rakyat.Baiklah , saya pun belum cukup matang dalam selok belok pelaburan emas.Tapi apa yang saya dapat kongsi dari pengalaman dan sedikit sebanyak infor dari orang yang berpengalaman.

Cara untuk buat / tambah pendapatan melalui sistem gadaian Ar-Rahnu adalah melalui pelaburan emas / saham emas.Dengan bahasa yang cukup mudah untuk difahami :

Bawa goldbar / dinar ke tempat gadaian Ar-Rahnu.Kalau bukan Ar-Rahnu tidak digalakkan kerana interest nya yang tinggi.

Duit hasil gadaian tersebut sebagai modal pelaburan emas di Maybank dengan membuka Gold Savings Passbook Account atau Gold Investment Account di Public Bank.Bagi orang Islam Gold Investment Account haram so altenatifnya Gold Savings Passbook di Maybank.

So sekarang keuntungan yang anda diperolehi melalui 2 cabang.Satu melalui kenaikkan harga emas fizikal anda yang ada di Ar-Rahnu dan satu lagi melalui pelaburan Gold Savings Passbook.Sebenarnya bank lagi kaedah untuk menambah keuntungan melalui sistem gadaian Ar-Rahnu , semuanya bergantung pada sejauh mana anda ekploitasi duit hasil gadaian emas anda.So pokok pangkalnya emas fizikal wajib dimiliki sekarang walaupun dengan kuantiti 1 gram.

p/s : Kalau sahabat mempunyai sebarang pendapat , dipersilakan.

10 Responses so far.

 1. kunz says:

  adakah saving emas kat maybank lbh tggi dr bank lain?

  [Reply]

  putremas Reply:

  spread lebih kurang sama. cuma hukum yang membezakannya. antara halal dan haram. untuk keterangan lanjut boleh hubungi saya [dengan izin En. Sabri – pemilik blog] kerana isu sensitif.

  [Reply]

 2. MySuperKids says:

  Berapa interest ar-rahnu? Kalau gold bar tu ader kemik sikit dia reject tak? Boleh buat loan Cara ni untuk berapa tahun?

  Bg saya ini salah satu leverage yg pelabur boleh guna. Tapi hati-hati kerana ianya juga serampang dua mata

  [Reply]

 3. khairulnizam says:

  salam, memang betul boleh buat duit extra di ar rahnu . Biasa saya buat di ar rahnu bank rakyat. Boleh baca artikel di blog saya tentang camner nak buat duit di ar rahnu berdasarkan pengalaman saya sendiri.boleh lawati http://www.knizambiz.com

  [Reply]

 4. Janell Voorhis says:

  This was a fantastic report involving silver. I own silver bullion and also colloidal silver. We Can’t survive with out them. Greatful I came across your information.

  [Reply]

 5. Web yang banyak info dan berilmu.Tahniah.
  Jom pi Melaka. kunjungi homestay saya. atau call je 010-3342414

  [Reply]

 6. anis muamalat says:

  Tuan/Puan, Bank Muamalat caw pekan menawarkan margin pinjaman untuk gadaian emas sehingga 75% dari nilai marhun. ia adalah margin pinjaman tertinggi yang ditawarkan oleh ar rahnu yang terdapat di malaysia. tuan/puan boleh berkunjung ke premis kami di pekan pahang untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai ar rahnu kami.

  [Reply]

  Sabri Reply:

  Tq , moga memberi kemudahan kepada mereka yang memerlukannya

  [Reply]

 7. TQ for sharing
  kini harga emas turun mendadak RM143/gm (Jun12)
  saya gadai dgn nilai RM183/gm (feb 12)
  hu hu rugi!!! klu nak jual

  [Reply]

 8. siti nornazfah bt hj hasnan says:

  hi…saya amat b’minat dgn konsep gadaian emas ni…boleh bg tau saya cara nak memulakan ye…tq..

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published.