Pengerusinya, Datuk Louis Ng berkata, Sijil Pengesahan Patuh Syariah yang diterima Public Gold baru-baru ini diharap memberi keyakinan kepada umat Islam untuk menyertai kegiatan pelaburan dan jual beli emas tanpa was-was.

“Majoriti rakyat Brunei dan Indonesia beragama Islam dan sudah tentu mereka mengalu-alukan perniagaan emas berasaskan syariah bagi melakukan pelaburan.

“Justeru, Public Gold dijangka dapat memperluaskan pasaran ba­­haru di negara-negara Islam terutamanya di Asia memandangkan pasaran emas global semakin kukuh,” kata­nya selepas mengha­diri Se­minar Patuh Syariah Public Gold Sdn. Bhd. di Subang Jaya semalam.

Yang turut hadir, Naib Presiden Persatuan Emas Malaysia, Datuk Abdul Wa­hab Hamid; Ketua Pe­gawai Eksekutif Amanie Advisors, Mohd. Zikry Mohd. Shairy dan Penga­sas Jutawanemas.com, Syukor Hashim.

Lebih 100 peserta menyertai seminar yang dikendalikan Mohd. Zik­ry itu bagi mendapatkan maklumat berhubung isu-isu berkaitan pelaburan patuh syariah termasuk dalam kegiatan jual beli emas.