Bukti Pentingnya Spread Rendah Dalam Pelaburan Emas

Assalamualaikum dan salam emas untuk sahabat sekalian.

Ramai yang agak terkejut dengan kenaikan harga emas selepas Hari Raya Aidilfitri 2012 . Ada yang tersenyum dan masih ada yang belum berpeluang senyum ( akan menyusul senyumannya ) .

Untuk makluman semua yang masih belum mengetahuinya , kenaikan harga emas sekarang belum melepasi harga tertinggi yang pernah dialami.So jangan bagi alasan menyatakan harga emas mahal sekarang.Harga emas masih murah berbanding setahun sebelum ini.Buktinya seperti graf dibawah :

Untuk makluman sekali lagi , harga emas lebih mahal berbanding 6 bulan sebelum ini.So tiada alasan menyatakan harga emas murah berbanding sebelum ini.So ambil peluang ini sebelum harga emas kembali mahal berbanding setahun sebelum ini.Buktinya seperti graf dibawah :

Berbalik kepada topik asal kita iaitu ” Bukti pentingnya spread rendah dalam pelaburan emas ” . Sebelum saya tunjuk bukti kepada anda , apa kata faham dan belajar mengira spread harga emas dan perak disini.Jikalau ingin mengetahui spread harga emas dan perak keluaranPublic Gold klik disini.

Bukti Pentingnya Spread Rendah Dalam Pelaburan Emas.Buktinya seperti gambar dibawah :

Jika anda perhatikan mereka yang membeli emas keluaran Public Gold pada 18 Ogos 2012 ( We Sell ) sudah boleh menjual kembali kepada Public Gold ( We Buy ) untuk mengaut keuntungan jangka masa pendek.Semakin besar modal anda , maka semakin besar keuntungan anda.Ini membuktik ,  anda hanya perlu menunggu 21 hari untuk mengaut keuntungan.Jika keuntungan setiap kali transaksi berlaku adalah 3% dan berlaku 10 kali dalam 1 tahun , ini bermakna keuntungan tahunan anda adalah 30% .Sikit ke 30% setahun ( beli simpan jual ) .Keuntungan ini tidak lagi dicampur dengan keuntungan runcit + komisen yang diberi PG jika anda mempunyai status dealer sah.

Itu jika anda menjadikan Public Gold / Dealer PG sebagai pelanggan anda.Jika anda boleh menjual kepada pelanggan lain , untungnya lebih tinggikan………

Kesimpulan disini , semakin rendah spread emas dan perak tersebut , semakin tinggi keuntungan dan semakin pendek tempoh menunggu keuntungan.

Sekian Terima Kasih.Selamat Melabur dengan Ilmu Emas yang betul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *