Insurans Emas Fizikal

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca yang masih dahaga dengan info/ilmu terkini.Alhamdulillah dengan kekuatan yang diberi oleh Allah Taala , saya masih mampu berfikir dan mengerakkan fizikal untuk berkongsi apa yang terbuku di fikiran ini.

Perkataaan insurans sudah tidak asing bagi kita di zaman sekarang . Semua orang tahu secara asas apa itu insurans namun tidak ramai yang betul-betul memahami secara detil apa itu insurans termasuk saya :).Dulu saya suka gelarkan “insurans itu penipu” . Luahan tersebut terhasil disebabkan kurangnya ilmu mengenai insurans.So nasihat kepada diri sendiri dan rakan-rakan sekalian , cari ilmu sebelum membuat sebarang kenyataan.

Apa yang dapat saya rumuskan mengenai insurans adalah :

Sekarang terdapat dua kategori iaitu , “Insuran Konvensional” merupakan kontrak pembelian polisi bagi menanggung kerugian (jika ada). Manakala “Insurans Takaful” pula merupakan kontrak menderma dan tolong-menolong (bukan membeli polisi) kepada satu tabung bagi membantu sesiapa yang dilanda musibah.Insurans konvensional dan insurans takaful pula mempunyai 2 pecahan asas iaitu “hayat” dan perubatan/kemalangan.Cukuplah sekadar intro mengenai insurans kerana saya bukan seorang agen insurans tetapi agen emas fizikal / usahawan emas fizikal.Untuk maklumat lebih detil sila baca di Wikipedia atau boleh tanya dengan agen insurans / kawan / search di internet.Kalau nak lihat senarai syarikat/organisasi yang menyediakan perkhidmatan insurans boleh lihat di website Bank Negara Malaysia.

Berbalik kepada topik asal kita pada hari ini mengenai “Insurans Emas Fizikal ” . Mengikut pengetahuan saya , belum ada syarikat/organisasi yang menyediakan perkhidmatan insurans dalam bentuk emas fizikal . Persoalannya MENGAPA ? Sama-sama kita kaji dan fikirkan…….

Tahukah anda sebenarnya anda boleh cipta sendiri insurans anda tanpa melibatkan pihak lain.BAGAIMANA ? Caranya adalah melalui “beli emas fizikal ” . Semua orang kata ” emas adalah penyimpan nilai terbaik ” , kalis inflasi , susah untuk dimanipulasi dan pelaburan paling minima risiko.So hari ini saya tambah satu lagi kelebihan adalah insurans terbaik untuk anda. Untuk renungan bersama :

Setiap bulan anda mengeluarkan duit fiat untuk membayar pakej insurans yang anda langgan . Bila “mengalami saat kecemasan , anda perlu memohon bantuan mengikut pakej yang anda langgan.”Nota : Setiap tahun nilai “duit fiat” semakin susut.

Anda mengeluarkan duit fiat untuk beli emas . Bila “mengalami saat kecemasan , anda boleh jual / gadai tanpa perlu mengikut pakej.”Nota : Setiap tahun nilai “emas” semakin naik.

Kesimpulan dalam soal ini adalah , masing-masing mempunyai kelebihan dan keburukan tersendiri.Anda sendiri yang menentukan pilihan.Buatlah pilihan terbaik untuk diri anda untuk kehidupan sementara yang lebih mendamaikan.

One Response so far.

  1. EmasKarat.Com » Blog Archive » Pengiraan Zakat Emas says:

    […] Insurans Emas Fizikal […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *