Mengapa Harga 1 Dinar Berbeza ?

Assalamualaikum dan salam buat semua……………..Alhamdulillah kita masih diberi peluang Allah Taala untuk meneruskan kehidupan di dunia ini.Semoga kita semua dapat menggunakan peluang diberiNya ke arah kebaikan dunia dan akhirat.Bersyukur pada Allah Taala dengan izinNya , sehingga kini saya dapat menzahirkan 7 insan bergelar tokei emas / dealer Public Gold dalam mood promosi bergelar dealer Public Gold :

 1. En Noor Azam Ismail – H/P : 6019-4575309 ( Pahang ) .
 2. En Aziz – ( Pahang – identiti disembunyi mengikut permintaan ) .
 3. En Mohd Ridhuan – H/P : 019-9020239 ( Terengganu ) .
 4. En Muhammad Shahidin – H/P : 019-9831447 ( Terengganu ).
 5. En Jaafar Adnan – H/P : 6019-3433076 ( Selangor/Kuala Lumpur ) .
 6. Mohd Azrul Khushairi – H/P : 012-9645446 ( Melaka )
 7. En Mohd Azman – H/P : 013-6941704 ( Melaka ) .

So bagi mereka yang berminat menyertai kami , sila layari link ini untuk mengetahui lebih lanjut .

Baiklah kita tinggalkan isu mengenai perlantikan dealer baru rangkaian Emaskini Trading.Sejak akhir-akhir ini ramai yang sms saya bertanya soalan ” Mengapa harga 1 dinar berbeza sedangkan mempunyai berat yang sama iaitu 4.25gram dan menggunakan jenis emas yang sama iaitu 916 ” .

Jawapan : Untuk makluman semua , harga emas bukan harga kawalan kerajaan , so terpulang pada individu/syarikat/organisasi untuk menentukan harga emas mengikut harga emas semasa.Namun perbezaan harganya tidak ketara.Salah satu penyebab utama mengapa harga 1 dinar berbeza adalah kos pengeluaran dan kos-kos terselindung.Sebagai contoh perbezaan harga 1 dinar yang glamour di Malaysia :

1 Dinar Kelantan = RM612.00 – World Islamic Mint
1 Dinar Muslim = RM582 – Nubex
1 Dinar Public Dinar = 606 – Public Dinar

Banyak lagi sebab-sebab yang menyebabkan perbezaan harga namun yang paling ketara pada pengalaman saya adalah dari segi kos untuk mengeluarkan 1 dinar.Mungkin anda boleh kongsi dengan saya jika mempunyai pendapat yang berlainan.Semoga jawapan ringkas saya ini dapat memberi gambaran jelas mengapa harga 1 dinar berbeza.

5 Responses so far.

 1. muhd anas says:

  kalau modal ada rm13000,nak jd agen promosi(rm20000) mcm mn ?bleh tolong x?

  [Reply]

 2. Sabri Ahmad says:

  insyaAllah boleh….hubungi saya melalui hp….tq

  [Reply]

 3. […] , sebelum ini saya pernah menerangkan serba ringkas kenapa Harga 1 Dinar Berbeza ? , mungkin sahabat yang bertanya terlepas artikel tersebut atau pun tidak menemui artikel […]

 4. MENGAPA HARGA EMAS & PERAK BERBEZA ANTARA JENAMA/PENGELUAR - HKG GROUP | Pakar Beli Emas Pajak Dipercayai | Selangor | Kuala Lumpur | Johor | Beli / Jual : Surat Pajak, Beli / Jual / Penyimpanan : Barang Emas & Jam Berjenama / Baiki / Cuci / Ubah says:

  […] , sebelum ini saya pernah menerangkan serba ringkas kenapa Harga 1 Dinar Berbeza ? , mungkin sahabat yang bertanya terlepas artikel tersebut atau pun tidak menemui artikel […]

 5. […] , sebelum ini saya pernah menerangkan serba ringkas kenapa Harga 1 Dinar Berbeza ? , mungkin sahabat yang bertanya terlepas artikel tersebut atau pun tidak menemui artikel […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *