Skim Cepat Kaya Semai Nilai Kebendaan & Tamak

KITA sudah sedia maklum skim pelaburan cepat kaya dan saham hanya menyebabkan kerugian jutaan ringgit kepada mereka yang menyertainya. Antara skim cepat kaya yang paling diingati ialah skim ‘Pak Man Telo’ di samping pelbagai skim cepat kaya yang menjadi sebutan ramai sebelum ini.

Anehnya, rakyat di negara ini masih tidak serik-serik ditipu. Mangsanya pula membabitkan semua peringkat umur, taraf pendidikan dan kedudukan. Ada dalam kalangan profesional, pegawai kerajaan dan berkedudukan tinggi yang pada logiknya, tidak sepatutnya menjadi mangsa.
Pelbagai nama skim cepat kaya menarik pelaburan yang tinggi daripada mereka yang mengharapkan untung cepat. Akibatnya, cita-cita dan impian mendapat kekayaan dengan mudah tidak menjadi kenyataan, sebaliknya terpaksa menanggung bala kemiskinan dan kesusahan. Islam memandang berat soal kemiskinan dan hidup daif kerana ia boleh membawa kepada kekufuran yang boleh mendorong seseorang melakukan perkara ditegah agama.
Sesiapa merampas hak orang muslim dengan sumpah, dia wajib masuk neraka dan haram baginya syurga. – Riwayat Muslim
Sebenarnya mudah untuk kita mengetahui sama ada sesuatu skim itu benar atau satu penipuan. Elemen keuntungan atau dividen yang dijanjikan mestilah ‘logik’ mengikut kadar yang biasa diterima melalui skim sah lain.

Sudah tentu ada yang tidak kena jika pelabur dijanjikan pulangan sehingga 10 peratus sebulan atau melebihi sekali ganda, yakni 100 peratus dalam tempoh setahun. Sedangkan pelaburan biasa hanya memberi pulangan sekitar lima hingga 15 peratus setahun.

Dalam hal ini, kita seharusnya dapat berfikir dengan rasional, mana-mana skim pelaburan yang menjanjikan keuntungan tetap dan tidak setimpal dengan usaha dilakukan adalah haram.

Hukum haram amat jelas dalam sistem piramid. Sistem itu hanya menguntungkan pihak berada di atas dan merugikan pihak di bawah. Ia banyak membabitkan unsur penipuan dan helah. Jika ada barang diniagakan, itu hanya helah.
Kisah penipuan skim cepat kaya memang diketahui ramai. Malangnya ramai yang masih tidak mengambil iktibar. Mereka ‘rela’ ditipu. Malah yang pelik ialah orang yang pernah ditipu dan masih rela ditipu untuk sekian kalinya.

Ini kerana modus operandi skim cepat kaya sentiasa ‘disesuaikan’ dengan memasukkan elemen yang mudah dipercayai orang ramai.

Tambahan modus operandi kini turut membabitkan rangkaian antarabangsa. Bakal pelabur dihubungi menggunakan kemudahan internet. Paling banyak berlaku sekarang ini ialah melalui laman sosial. Mereka mudah berhubung tanpa perlu bersemuka yang lebih mudah menabur umpan tanpa risiko dikenali dan dikenakan tindakan fizikal.

Kebanyakan skim cepat kaya rangkaian antarabangsa berselindung di sebalik pelaburan di luar negara. Jadi, pelabur tidak mempunyai banyak maklumat mengenai perniagaan yang dijalankan, tetapi mudah tertarik dengan keuntungan lumayan yang dijanjikan.

Tambahan pula, mereka tidak peduli apa jenis perniagaan itu, asalkan menjanjikan keuntungan berganda dalam masa singkat. Sikap taksub kepada kekayaan banyak membawa padah.

Mereka yang mengetahui kewujudan sistem piramid, tetapi masih meneruskan atas alasan dia berada di atas dan berpeluang mendapat keuntungan lebih tanpa mempedulikan nasib pelabur baru yang dibawa olehnya memasuki skim itu, samalah dia merampas hak orang muslim lain. Sesungguhnya amat besar dosa yang dilakukan itu hingga menghalangnya memasuki syurga.

Perkara ini dijelaskan Rasulullah SAW melalui sabda bermaksud: “Sesiapa merampas hak orang muslim dengan sumpah, dia wajib masuk neraka dan haram baginya syurga.” -(Riwayat Muslim).

Maka berhati-hatilah dalam urusan mencari rezeki. Sebaik-baik cara mencari rezeki ialah dengan bersungguh-sungguh melakukan usaha, biarpun terpaksa berdepan dengan kesukaran. Allah menyediakan seluruh penjuru alam ini untuk dimanfaatkan oleh manusia. – Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *