Bagaimana Nak Mula Pelaburan Emas

Salam sahabat emas…Rupa-rupa masih ramai yang tidak tahu nak mula pelaburan emas.Mereka bukan tak nak tapi tidak tahu hendak mula dari mana.Patut ler pelaburan emas kurang menyerlah di Malaysia berbanding pelaburan haram/skim cepat kaya / mlm / piramid dan seumpamanya.

Adakah mereka yang tahu mengenai pelaburan emas tidak menyampaikan info mengenai pelaburan emas ? Adakah pelaburan emas memerlukan modal yang tinggi ?
Adakah pelaburan emas tidak mendatangkan pulangan yang banyak dan cepat ?
Adakah sikap orang kita sendiri malas untuk mencari ilmu mengenai pelaburan emas ?

Baiklah , kita tinggalkan persoalan diatas kerana jawapannya tidak penting sama sekali.Apa yang penting tindakan.Tanpa tindakan kita tidak akan ke mana-mana.Jika anda sudah pun mengetahui tentang emas , saya rasa ia satu anugerah yang cukup bernilai dari Allah Taala.So tugas kita semua , sampaikan pada mereka yang belum @ tidak tahu mengenai emas.

So bagi meneruskan cerita emas pada kali ini , saya huraikan secara ringkas bagaimana nak mula pelaburan emas / perniagaan emas.

 1. Sediakan modal yang mencukupi.Modal yang diperlukan dalam bentuk duit fiat dan ilmu mengenai emas ( ilmu boleh dipelajari blog ini secara percuma @ cari info di enjin carian @ belajar secara langsung dengan orang yang berpengelaman ).
 2. Setelah anda mempunyai modal , terdapat 2 kaedah pelaburan emas.Kaedah pertama dengan beli/jual emas fizikal seperti dinar kelantan/kijang emas/emas public gold dan sebagainya.Kaedah kedua dengan membuka akaun pelaburan emas dengan bank Maybank atau Public Bank.
 3. Akhir sekali , anda perlu sentiasa mengikuti perkembangan emas dari semasa ke semasa.

p/s : Cukup dah kot penerangan serba ringkas mengenai bagaimana nak mula pelaburan emas.Kalau ada apa-apa masalah boleh komen disini atau pun di forum emaskini.

Pemborong barang kemas rugi RM1 juta dipukau warga `Arab’
09/12/2009 6:53pm

KUALA TERENGGANU 9 Dis. – Seorang pemborong barangan kemas dari Kuala Lumpur kerugian hampir RM1 juta apabila barangan kemas yang ditinggalkan di sebuah kedai emas di Jalan Sultan Zainal Abidin di sini dirompak sekumpulan lima orang dipercayai warga Arab hari ini.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 2 petang, selepas mangsa meninggalkan tiga beg berisi barangan kemas dalam peti besi di sebuah kedai emas berhadapan Pasar Payang. – Utusan

58 Responses so far.

 1. Azimah says:

  PG ada buat satu plan u jd dealer secara ansuran ..slma 3 bln klu xslp…bleh en crite skit ttg plan tu..

  tq

  [Reply]

  Sabri Ahmad Reply:

  beli emas melebihi RM20K dalam satu sales order selepas itu boleh buat bayaran 4 kali.cth : RM5K setiap bulan selama 4 bulan.selepas habis bayar boleh ambil barang.

  [Reply]

 2. Azimah says:

  sambung sikit ye en. sabri…bagaimana status dealer tu? adakah habis bayaran baru jd dealer atau lps buka invois? kalau tggu shgga slesai byaran bermkna 4 bln br layak mendapat faedah dealer…

  [Reply]

  Sabri Ahmad Reply:

  lepas buka invois dan buat bayaran pertama sudah di kira sah dealer public gold

  [Reply]

 3. Shirazi Daud says:

  Salam . Sya baru nk mnceburi bidang emas . Diamana syg boleh cari pembekal area kuala lumpur

  [Reply]

  Sabri Ahmad Reply:

  Public Gold adalah pengeluar dan pembekal emas sejak 2008 lagi.

  [Reply]

 4. kamariah ujud says:

  bagaimana cara untuk mendapatkan emas dari public gold yg terdekat di seremban

  [Reply]

  Sabri Ahmad Reply:

  boleh kunjungi office kami di Seremban

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *