Bagaimana Nak Mula Pelaburan Emas

Salam sahabat emas…Rupa-rupa masih ramai yang tidak tahu nak mula pelaburan emas.Mereka bukan tak nak tapi tidak tahu hendak mula dari mana.Patut ler pelaburan emas kurang menyerlah di Malaysia berbanding pelaburan haram/skim cepat kaya / mlm / piramid dan seumpamanya.

Adakah mereka yang tahu mengenai pelaburan emas tidak menyampaikan info mengenai pelaburan emas ? Adakah pelaburan emas memerlukan modal yang tinggi ?
Adakah pelaburan emas tidak mendatangkan pulangan yang banyak dan cepat ?
Adakah sikap orang kita sendiri malas untuk mencari ilmu mengenai pelaburan emas ?

Baiklah , kita tinggalkan persoalan diatas kerana jawapannya tidak penting sama sekali.Apa yang penting tindakan.Tanpa tindakan kita tidak akan ke mana-mana.Jika anda sudah pun mengetahui tentang emas , saya rasa ia satu anugerah yang cukup bernilai dari Allah Taala.So tugas kita semua , sampaikan pada mereka yang belum @ tidak tahu mengenai emas.

So bagi meneruskan cerita emas pada kali ini , saya huraikan secara ringkas bagaimana nak mula pelaburan emas / perniagaan emas.

  1. Sediakan modal yang mencukupi.Modal yang diperlukan dalam bentuk duit fiat dan ilmu mengenai emas ( ilmu boleh dipelajari blog ini secara percuma @ cari info di enjin carian @ belajar secara langsung dengan orang yang berpengelaman ).
  2. Setelah anda mempunyai modal , terdapat 2 kaedah pelaburan emas.Kaedah pertama dengan beli/jual emas fizikal seperti dinar kelantan/kijang emas/emas public gold dan sebagainya.Kaedah kedua dengan membuka akaun pelaburan emas dengan bank Maybank atau Public Bank.
  3. Akhir sekali , anda perlu sentiasa mengikuti perkembangan emas dari semasa ke semasa.

p/s : Cukup dah kot penerangan serba ringkas mengenai bagaimana nak mula pelaburan emas.Kalau ada apa-apa masalah boleh komen disini atau pun di forum emaskini.

Pemborong barang kemas rugi RM1 juta dipukau warga `Arab’
09/12/2009 6:53pm

KUALA TERENGGANU 9 Dis. – Seorang pemborong barangan kemas dari Kuala Lumpur kerugian hampir RM1 juta apabila barangan kemas yang ditinggalkan di sebuah kedai emas di Jalan Sultan Zainal Abidin di sini dirompak sekumpulan lima orang dipercayai warga Arab hari ini.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 2 petang, selepas mangsa meninggalkan tiga beg berisi barangan kemas dalam peti besi di sebuah kedai emas berhadapan Pasar Payang. – Utusan

58 comments

  1. untuk orang baru seperti saya, berapakah modal yang perlu saya sediakan.

    [Reply]

    emas kini Reply:

    jika berminat untuk jadi pg…modal yg diperlukan adalah membeli satu set gold pg iaitu 20g,50g,100g,20g,1 dinar,5 dinar dan 10 dinar.

    [Reply]

  2. salam rakan2 emas skalian,
    tuk pengetahuan sy br nak berjinak2 ngan pelaburan emas,sy ingin mendapat kn lg byk info..bagaimana sy ingin buat pelaburan emas dgn PG?sebelumni sy ad mendengar taklimat yg d buat oleh etika emas..adakah konsep PG sama dengan etika emas estet?mendapat ganjaran bulan2 dr simpanan emas fizikal yg kite buat d bank??

    [Reply]

  3. PG hanya menyediakan platform untuk kita beli gold lebih murah dari pasaran semasa dan memberi peluang pada kita untuk jadi agen PG.konsep PG dengan etika tidak sama sekali..PG tidak menjanjikan pulangan tiap-tiap bulan sebaliknya keuntungan datang dengan hasil mejual emas..

    [Reply]

  4. salam….
    saya nak bertanya…bagaimana saya boleh memulakan pelaburan dengan emas…di bank mana saya boleh mulakan untuk membuat pelaburan emas nie…PG tue ape ek….

    [Reply]

  5. saya baru berjinak-jinak dgn pelaburan emas ni..time bila yg paling sesuai utk beli emas ni..nak beli sekarang,takut..harga makin tinggi..harap membantu

    [Reply]

  6. slm… berminat nk belajar lebih2 lg dlm pelaburan emas…harap2 sy tidak ketinggalan. Area Kedah, bila buat taklimat?

    [Reply]

    Sabri Reply:

    tarikh sudah berlalu untuk taklimat di Kedah , insyaAllah akan menyusul.Buat sementara waktu puan boleh baca di blog ini ….

    [Reply]

  7. saje nk tnya, sebagai org baru nk belajar melabur, boleh ke kita mula dulu dengan 1 dinar sebagai permulaan. tk

    [Reply]

  8. salam, sy amt berminat nk belajar dlm pelaburan emas ni…harap2 sy tidak ketinggalan. Area Perak, bila drancang buat taklimat?

    [Reply]

  9. Sekarang ni orang takut nak simpan emas sebab takut kena rompaklah, mavam-mavam, kalau beli banyak-banyak nak smpan kat ne? citer skit tentang safety box kat PG?

    [Reply]

  10. SALAM…kepada sesiapa area IPOH,Manjung,Batu Gajah,Tronoh & berdekatan, ingin membeli emas..hubungi saya SHIKIN 0192759876.

    [Reply]

  11. Salam…
    Saya ingin melabur dalam pelaburan emas ni…
    Jika saya mempunyai RM5k, apakah cara terbaik untuk saya melabur emas supaya mendapat keuntungan yang bagus?
    Terima kasih…

    [Reply]

  12. Assalamualaikum…nak tanya ada ada tak sesi taklimat di Sabah ( Sandakan ) pasal pelaburan emas ni…minat tu ada tapi modal blm cukup.

    [Reply]

  13. assalamualaikum,
    saya baru nak cuba-cuba dalam pelaburan emas nii…saya berminat…tapi saya
    tak tahu apakah dan bagaimanakah cara yang terbaik saya nak buat pelaburan…..
    mana lagi best sekiranya:
    1. Saya buat pelaburan di GIA Public Bank ; or
    2. Saya beli emas 999 dan kemudian saya pajak dan duit yg diterima dari hasil
    pajak saya belikan emas 999 lagi ; or
    3. Saya beli jer emas 916 (emas perhiasan) pakai sampai kemu dan kemudian
    jual semasa harga emas naik atau trade-in jer….

    tolong lah bagi nasihat pada saya yg betul2 nak ceburi bidang ni….

    t.q

    [Reply]

    Sabri Reply:

    kesemua yang puan maksudkan diatas sesuai untuk diaplikasikan cuma yang GIA tu haram bg orang Islam kerana tiada emas fizikal.pada pendapat saya seelok-eloknya puan beli goldbar 999 untuk pelaburan,kemudian lakukan proses jual beli jual beli disamping teknik2 yang sesuai.maybe puan boleh sertai kami dengan join sebagai dealer rasmi PG.

    [Reply]

  14. salam en. sabri, saya berminat untuk menjadi dealer rasmi PG, boleh tak e-mail kepada saya bagaimana cara untuk jual-beli emas dan berapakah modal pusingan paling minima untuk menjadi dealer. Saya masih zero dalam hal ini. terima kasih.

    [Reply]

    Sabri Reply:

    modal untuk jadi dealer rasmi adalah beli mana-mana produk keluaran syarikat dengan nilai melebihi rm20 ribu.

    [Reply]

  15. Boleh tak saya pergi ke office en. sabri untuk dapatkan maklumat yang lebih terperinci. Office en. sabri terletak di mana?

    [Reply]

    Sabri Reply:

    boleh , office saya di Kelantan @ boleh sms/call saya untuk perbincangan seterusnya di talian 019-9561641

    [Reply]

  16. salam,

    sdr baru-baru ini saya ada mendengar khabar betulkah ada skim ( belian/ pelaburan emas) contohnya dengan modal RM5k kita diberikan pulangan setiap bulan RM500?
    Jika ada apa jenis pelaburan itu dan dimana boleh dapatkan maklumat selanjutnya di Melaka?

    p/s saya pun baru dengar dari kawan-kawan jadi nak tahulah kesahihannya

    terima kasih.

    [Reply]

  17. Salam, jika saya mempunyai emas fizikal bernilai lebih kurang RM5k, bagaimana saya boleh mendpatkan keuntungan darinya. Adakah saya perlu buka akaun pelaburan emas?

    [Reply]

  18. salam…sy pn berminat ttg emas ni..nk tanya brapa modal pling kecik nk mula????tuan ddk kelantan area mana???

    [Reply]

    Sabri Reply:

    kalau minat nak jadi dealer modal sekarang beli emas fizikal dalam satu resit melebihi 20 ribu @ http://emaskini.com/join-us/ . kalau untuk menyimpan sahaja boleh mula mengikut kemampuan.

    [Reply]

  19. Ass..kom,
    Saya baru saja mula melabur dgn membeli emas i-Siri PG.Saya beli necklace 100g dgn harga dekat dgn RM 20K.Pada waktu itu sy tak tahu bagaimana nak jadi dealer.Boleh dak saya nak tambah bagi cukup RM 20K dan jadi daler PG.Apakah kelebihan jadi dealer PG ni?.OK
    Minta penjelasan dari En Sabri Ahmad.

    [Reply]

  20. Saya dh join PG nie dh hmpir 8 bulan..alhamdulilah..saya memperolehi keuntungan dlm masa singkat shaja..Teknik saya mudah je..saya beli dan simpan,smbil 2 buat sale,ada customer brminat baru buat order..emas yg saya simpan pn dh melebihi dr modal asal…

    [Reply]

  21. Salam..
    Saya dah lama berminat nak join peaburan emas ni, tapi tak tahu nak rujuk dan bincang cara mana? di mana? modal berapa? mohon beri bantuan kepada minat saya ini di dalam e-maill saya. Terima kasih.

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *