Berhati-Hati Dengan Sindiket Pelaburan Emas

PULAU PINANG 9 Feb. – Seramai 60 individu mendakwa mengalami kerugian kira-kira RM25 juta sejak tahun lepas selepas terpedaya dengan pulangan keuntungan segera melalui skim pelaburan emas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pulau Pinang, ACP Roslee Chik berkata, setakat ini, polis menerima 30 laporan yang dibuat oleh pelabur yang mendakwa diperdaya sindiket itu.

“Modus operandi syarikat itu adalah menjual jongkong emas seberat sekilogram dengan harga pasaran antara RM135,000 hingga RM150,000.

“Apa yang menarik syarikat itu turut menawarkan pulangan tiga peratus daripada harga emas kepada pembeli bagi setiap bulan dalam tempoh tiga bulan,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Roslee berkata, syarikat yang beroperasi di Pulau Pinang itu membayar dividen tiga peratus berkenaan pada bulan pertama dan kedua sebelum menawarkan untuk membeli semula jongkong emas terbabit pada bulan ketiga.

“Apabila pembeli bersetuju untuk menjual semula dan telah menyerahkan emas berkenaan, wakil syarikat terbabit melarikan diri bersama emas tanpa membuat sebarang bayaran,” katanya.

Roslee berkata, siasatan mendapati syarikat berkenaan tidak mempunyai lesen yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan Bank Negara Malaysia (BNM) bagi menguruskan urusan jual beli emas.

Katanya, setakat ini, pihaknya telah menahan tiga lelaki dipercayai mempunyai kaitan dengan syarikat berkenaan dan sedang mengesan 10 lagi bagi membantu siasatan kes itu. – Bernama

p/s : Dalam perniagaan / pelaburan , jangan sesekali mempercayai pulangan yang tetap setiap bulan.Boleh dikatakan semua perniagaan / pelaburan / mlm yang “menjanjikan” pulangan setiap bulan terkubur di tengah jalan / penipu.

12 comments

  1. komen Louis Ng di Facebook – we knew, but it is inappropiate to mention their company name here, even the newspaper didn’t do it. conclusion never involve in anything about promised monthly return of 2.5% – 3.5% . all con man job.

    [Reply]

    Dila Reply:

    Risau jugak takut org tak percaya PG… kebetulan lokasi syarikat berkenaan di Penang jugak… hopefully people will trust us & PG

    [Reply]

    emas kini Reply:

    sedikit pun saya tak takut kalau PG yang buat hal kerana saya ada emas 🙂 and then satu PG tak menjanjikan apa-apa pulangan tetap…dia hanya menjanjikan akan bagi komisen pd agen setiap kali membuat pembelian…kalau tak beli tak dapat ler komisen….

    [Reply]

  2. Nampaknya orang kita masih lagi terpengaruh dengan skim yang menjanjikan pulangan tetap bulanan.

    Proses pendidikan pelaburan EMAS nie kena digiatkan lagi kepada orang-orang kita.

    Syabas pada sahabat-sahabat DINAR & DIRHAM atas usaha dalam mendidik tentang pelaburan EMAS

    [Reply]

    emas kini Reply:

    orang kita memang suka skim cepat kaya kerana lebih suka goyang kaki dapat duit dari gerak kaki dapat duit

    [Reply]

  3. Ini yang membuat orang kita lemah semangat bila dengar cerita2 begini.Disinilah kepakaran kita berhujah dan memberi penerangan sebaik mungkin pada pembeli2 emas

    [Reply]

    emas kini Reply:

    sepatutnya kita kaji..mengapa perkara seperti ini berlaku di zaman semua orang “cerdik”.sy tak salahkan sindiket penipuan 100% kerana penipuan bermula dari kita

    [Reply]

    malekhussin Reply:

    Pulangan tetap pada sesuatu perlaburan adalah haram….haram…haram….berhati- hati lah wahai para sahabat. Belilah emas PG. Hati pun tenang…

    [Reply]

    emas kini Reply:

    betul-betul….

  4. hurmm..PG kena bertindak sekarang..
    ke war war kan kepada buyer2..supaya x timbul kekeliruan..
    ramai yg contact sy..tanye pasal emas yg saya jual..
    ramai jugak yg takut..tp alhamdulillah yang paham mmg paham..tapi yang baru nak mula membeli akan timbul syakwasangka mereka..harap PG bertindak segera..

    [Reply]

  5. AWAS: Logo Suruhanjaya Sekuriti

    Saya ingin menasihatkan kawan-kawan supaya berhati-hati jika menerima tawaran yang berkaitan dengan pelaburan, yang mana tawaran itu memperalatkan logo Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), dengan tujuan menyokong pengesahan sesuatu laman web promosi, produk pelaburan ataupun program.

    Berhati-hatilah dan rujuklah pada Suruhanjaya Sekuriti. Senarai syarikat dan individu yang telah diberikan lesen untuk menjalankan aktiviti pelaburan, termasuk menyediakan nasihat pelaburan boleh diperoleh di laman web SC di http://www.sc.com.my.

    Bagi urus niaga dalam mata wang pula, ia berada di bawah bidang kuasa Bank Negara Malaysia dan memerlukan kelulusan bank pusat itu.

    Moga perkongsian ini mendatangkan manfaat kepada rakan-rakan.

    Ashadi Zain
    (ashadizain@gmail.com)
    http://artikelashadizain.blogspot.com/

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *