Gambar Tunku Abdul Rahman Laungkan Merdeka Di Abadikan Public Gold

Pada 31 Ogos 1957 bertempat di stadium yang baru dirasmikan iaitu Stadium Merdeka, Kuala Lumpur telah menyaksikan peristiwa bersejarah bagi Tanah Melayu iaitu secara rasminya penyerahan pemerintahan Persekutuan Tanah Melayu daripada pemerintahan British kepada warganegara Tanah Melayu.

Pengisytiharan tersebut telah dibuat oleh Tunku Abdul Rahman disertakan laungan “MERDEKA” 7 kali. Bendera Persekutuan Tanah Melayu telah dinaikkan dengan iringan Lagu Kebangsaan Negaraku yang buat pertama kalinya diperdengarkan secara rasmi dalam sebuah negara baru. Diikuti pula selepas itu dengan seruan azan sebagai simbolik lahirnya sebuah negara yang baru dan tembakan meriam seratus satu das.

Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah ialah Perdana Menteri Malaysia yang pertama.

Tunku Abdul Rahman dilahirkan di Alor Setar, Kedah pada 8 Februari 1903.

Tunku Abdul Rahman mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Melayu Jalan Baharu, Alor Setar pada 1909. Kemudian Tunku berpindah ke sebuah sekolah kerajaan aliran Inggeris yang kini dikenali sebagai Kolej Sultan Abdul Hamid.

Pada tahun 1913, Tunku Abdul Rahman dihantar ke Bangkok, Thailand untuk menetap bersama abang sulungnya, Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. Di Thailand, Tunku belajar di sekolah Thebsirintrawat.

Tunku Abdul Rahman kembali ke tanahair pada tahun 1915 dan menyambung pelajaran di Penang Free School.

Tunku Abdul Rahman merupakan penuntut pertama menerima pendidikan di United Kingdom di bawah tajaan kerajaan negeri Kedah pada tahun 1919.

Pada tahun 1930 Tunku Abdul Rahman lulus semester pertama dalam jurusan undang-undang di Inner Temple, London.

Tunku Abdul Rahman menjadi Pegawai Latihan di Pejabat Penasihat Undang-Undang Kedah pada tahun 1931 dan dilantik sebagai Pegawai Jajahan di Kuala Nerang pada tahun 1932.

Tunku Abdul Rahman dilantik menjadi Presiden United Malay National Organisation (UMNO) pada tahun 1951 dan bersama UMNO Tunku Abdul Rahman telah memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu.

Persekutuan Tanah Melayu mendapat kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 dan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj telah diantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama.

Apabila gagasan Malaysia ditubuhkan pada 16 September 1963, jawatan Tunku Abdul Rahman telah ditukar kepada Perdana Menteri Malaysia.

Tunku Abdul Rahman meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berusia 87 tahun dan disemadikan di Makam Diraja Langgar, Alor Setar, Kedah.

Sempena sambutan Hari Kemerdekaan ke 59 tahun ini ( 31 Ogos 2016 ) , Public Gold mengeluarkan edisi TERHAD Merdeka.Foto yang di abadikan amat dekat dengan kita setiap kali sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia.Dapatkan koleski cukup berharga ini sebelum kehabisan stok.

1g-goldbar-public-gold-merdeka

Sabri Ahmad | PG000428 | 010-7890916

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *