Kelebihan Dealer Public Gold

Pada 2010 saya ada tulis secara ringkas mengenai kelebihan menjadi dealer/agen Public Gold.Secara detail mengenai intensif/komisen yang di bayar oleh Public Gold kepada mereka yang mempunyai status Dealer , Priority Dealer , Master Dealer boleh teruskan bacaan di bawah ya .

KOMISEN MENJADI DEALER EMAS PUBLIC GOLD.

?Rebat Belian Emas Sendiri.

-Kalau tiada promosi untuk jadi normal dealer, kita kena buat belian minimum RM30,000 dalam satu resit. Setiap belian KEDUA dan seterusnya, Public Gold akan bayar rebat 1% kpd kita. Kalau buat belian seterusnya RM10,000, maksudnya dapat rebat RM100.

-Priority Dealer dpt rebat 1.5%.

-Master Dealer dpt rebat 2%.
? Rebat Jual Balik Emas Sendiri.
Kalau nak jual balik emas kita kepada Public Gold, kita dibayar rebat 0.3% atas harga jualan tersebut. Kalau jual RM10,000, dapat la RM30. Rebatnya tak banyak, tapi biasanya lepas la duit minyak pergi hantar emas tu ke office Public Gold.
? Komisyen Introduce Pembeli.
Kalau yakin betapa untungnya simpan emas, dan yakin emas Public Gold ni emas simpanan terbaik di Malaysia, jangan ‘selfish’, tapi ceritalah kepada orang lain. Kesian orang lain yang tak tahu tentang emas dan Public Gold. Lagi rugi besar kalau mereka terbeli barang kemas. Jadi ambillah tanggungjawab introduce orang lain tentang emas dan Public Gold. Manfaatkan facebook dan whatsapp tu. Jangan menjual, tapi niat nak sampaikan kebaikan tentang apa yang kita tahu.

Setiap orang beli emas atas recommendation kita, Public Gold akan bayar komisyen 1%, 1.5% dan 2.0% ikut level komisyen masing-masing. Kalau sebulan ada orang beli RM60,000 hasil celoteh kita pasal emas di facebook, maksudnya Public Gold bayar RM600. Kita cuma consult dan tolong place order jer. Pembeli tu boleh bayar dan ambil sendiri emas dari office Public Gold.
? Beli Emas Pada Harga Diskaun & Simpan.
Kalau kita dah introduce ramai pembeli, insyaAllah selepas setahun, akan ada pembeli emas nak jual emas tu sebab nak pakai duit. Masa tu, kita berpeluang beli emas pada harga “PG Buy”, iaitu harga lepas tolak spread / susut nilai 5.0% – 8.0%.
“PG Buy” ialah harga Public Gold beli balik kalau kita nak jual. Ia dikira lepas ditolak peratusan susut nilai dari harga “PG Sell”.

Pembeli boleh jual emas tu di office Public Gold atau jual kepada kami (dealer). Harganya sama jer ikut website. Pembeli yang dekat-dekat biasanya suka jual kepada dealer sebab boleh dapat duit on the spot. Kalau jual kepada Public Gold, duit tu akan masuk dalam masa 1-2 hari bekerja.
?Beli Emas Pada Harga Diskaun & Jual.
Bila orang jual emas kepada saya pada harga diskaun “PG Buy”, kekadang simpanan emas saya dah ‘berlebihan’. Saya perlu juga stand-by duit tunai untuk beli balik emas kalau-kalau ada penyimpan emas nak pakai duit. Jadi stok berlebihan tu, saya jual bila ada pembeli baru pada harga “PG Sell” dan untung sekitar 8%! Kalau beli RM10,000, untung RM800 tu sekejap jer, insyaAllah.
? Komisyen Overriding “Dealer”.
Kalau dealer di bawah kita buat belian, Public Gold akan bayar “overriding commission”. Kalau orang pertama kali beli RM30,000, Public Gold bayar kita sebagai intoducer RM300 (1%), atau RM450 (1.5%), atau RM600 (2%) mengikut tahap komisyen kita. Bila dealer tu buat belian kedua dan seterusnya, Public Gold bayar lagi perbezaan tahap komisyen dealer tu dengan tahap komisyen kita sebagai introducer. Sebagai Master Dealer (level 2%), Public Gold akan bayar kepada saya 1% atas belian Normal Dealer (level 1%), dan 0.5% atas belian Priority Dealer (level 1.5%). Dan komisyen ni akan terus dibayar setiap kali ada urusniaga.

 

? Kesimpulannya, bila jadi dealer emas Public Gold, kita boleh jana keuntungan dalam apa juga urusniaga dan pergerakan harga emas. Walaupun beli hanya untuk simpanan sendiri semata-mata, kita boleh dapat untung lebih besar kalau manfaatkan posisi sebenar sebagai dealer dengan membantu orang lain turut sama menyimpan emas. Siapa yang jadi dealer sambil simpan emas, dia untung:

✔Jimat susut nilai at least 1.3% – 2.3 (rebat).

✔Peluang jual emas sendiri tanpa susut nilai (jual harga PG Sell).

✔Peluang beli emas dengan harga diskaun 5% – 8% (susut nilai).

✔Untung berganda bila bantu orang lain (komisyen jualan).

✔Untung simpan emas bila harga emas naik.

✔Untung komisyen berganda bila harga emas jatuh (komisyen jualan).

✔Beli emas untung, simpan emas untung, jual emas pun untung.

✔Harga emas naik untung, harga emas turun lagi untung.
Wallahu a’lam..

Sabri Ahmad | MD Public Gold – PG000428 | 010-7890916

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *