Sejarah Nadir Metal Refinery , Pengeluar Emas dan silver Public Gold

Semua sedia maklum produk emas Public Gold STATUS LBMA ( International )  bebas dari GST sejak April 2015.Untuk pengetahuan anda, kesemua emas LBMA dan perak LBMA Public Gold dikeluarkan oleh Nadir Metal Refinery dari Turki.

Sedikit maklumat asas tentang latar belakang Nadir Metal Refinery.

Pengasas dan Pemilik

Nadir-tutuncu

Gambar: Nadir Tutuncu – Pengasas Nadir Metal

Pengasas dan pemilik Nadir Metal Refinery bernama Nadir Tütüncü.Beliau seorang usahawan Islam di Turki.Beliau memulakan perniagaan scrap gold sejak tahun 1967. Pada tahun 1993 beliau menubuhkan Nadir Metal Refinery San. Tic. Ltd. Sti.

Maksud perkataan Nadir

nadir_name

Nadir bermaksud = Precious & Rare (in Arabic word)
Bahasa Melayu = Berharga dan jarang dijumpai

Pada tahun 1999, beliau menandatangani perjanjian usaha sama dengan Degussa Jerman, sebuah syarikat perdagangan emas dari Jerman dan mewujudkan syarikat kerjasama bernama Nadir-Allgemeine.

Pada tahun 2001, Nadir Tütüncü membeli semua pegangan di dalam syarikat Nadir-Allgemeine dan meneruskan operasi dengan nama Nadir Metal Refinery San. Tic. Ltd. Sti

Pencapaian Nadir Metal Refinery.

Nadir Metal Refinery merupakan syarikat pertama Turki yang disenaraikan sebagai ahli LBMA – London Bullion Market Association iaitu pada Disember 2011 untuk emas dan Jun 2012 untuk perak.Ini membolehkan produk keluaran Nadir Metal Refinery diiktiraf di seluruh dunia.

nadir_cert

Kredit : Jutawanemas.com

One Response so far.

  1. azrinros says:

    Satu kelebihan apabila beli emas ada LBMA. :)

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *