Urus Kewangan & Elak Muflis Dengan Emas

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwah buat semua sahabat sekalian.Alhamdulillah , hari ini lebih baik dari semalam.Apa yang ingin saya kongsi pada hari ini mengenai satu artikel yang di cetak pada akhbar Utusan Malaysia Online bertajuk ” 41 belia muflis setiap hari gagal urus kewangan” .

Berdasarkan artikel tersebut belia merupakan golongan utama menghadapi masalah kewangan dan menjadi muflis berbanding orang dewasa akibat daripada perbelanjaan yang tidak terkawal.”Antara punca utama adalah kerana urusan sewa beli seperti kereta, rumah dan penggunaan kad kredit “. Bagi saya semua ini boleh diatasi jika kita bijak mengawal nafsu berbelanja.Pepatah orang lama yang sering kita dengar “ukur baju badan sendiri”.Hari ini sebalinya yang berlaku ” ukur baju badan orang lain” .

So cadangan saya bagi mereka yang kuat nafsu berbelanja , apa kata mula menyimpan emas berbanding menyimpan duit kertas . Mengapa :

DUIT KERTAS : Bulan ini anda simpan RM100 , kemungkinan bulan depan anda keluarkan RM50 . Bulan depan anda simpan RM150 , kemungkinan bulan seterusnya anda keluarkan RM150.So selama 3 bulan anda hanya simpan RM50.00 ( yang nilainya pada tahun depan tidak akan jadi RM50.00 ) .

EMAS : Bulan ini anda simpan 1 dinar ( nilai semasa RM765 ) , kemungkinan bulan depan anda tidak akan guna kerana perasaan “sayang ” dan susah untuk digunakan ( kemungkinan anda tidak akan menggunakannya ketika berbelanja di kedai handphone ) . Bulan seterusnya kemungkinan 1 dinar nilainya RM800 ( purata kenaikan harga emas lebih dari 20% setiap tahun ).

Sebarang masalah dan nasihat boleh hubungi saya secara percuma di talian 010-7890916 @ Dealer Rangkaian Emaskini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.