Formula Kira Harga Susut Nilai/Spread Emas dan Perak Produk PG

Assalamualaikum….

Saya tertanya-tanya , adakah saya pernah menulis artikel mengenai susut nilai atau biasa disebut spread bagi produk emas dan perak.Apa-apa pun saya buat kesimpulan menulis kembali walaupun saya pernah menulis artikel tentang spread sebelum ini.

Baiklah , mesti masih ramai yang belum mengetahui apa itu spread / susut nilai.Kesimpulan ini saya buat kerana , masih ramai yang beli emas dan perak dengan susut nilai / spread yang tinggi ( keutamaan bagi pembeli emas jangka masa pendek ).

Spread ialah PERBEZAAN antara harga jualan dengan harga belian .
# Harga jualan ialah harga syarikat/institusi/dealer menjual kepada kita/pelanggan.

# Harga belian ialah harga syarikat/institusi/dealer membeli kembali daripada kita/customer jika ingin menjualnya.

Formula mudah kira spread / harga emas dan perak seperti dibawah :

HARGA JUAL – HARGA BELI / HARGA JUAL x 100 = %

Sebagai latihan mungkin anda boleh kira sendiri spread harga emas dan perak keluaran Public Gold . Harga rujukan semasa boleh klik menu Price

Nasihat saya kalau anda ingin membeli emas dan perak pastikan anda tanya dari penjual berapakah spread/susut nilai jika ingin menjualnya disamping syarat-syarat lain.Pastikan anda menyimpan bukti spread tersebut sebagai rujukan ketika ingin menjualnya.Membeli emas dan perak dari institusi yang menjual silver/perak dengan spread terendah adalah yang terbaik untuk anda kerana keuntungan lebih tinggi dan tempoh menunggu keuntungan lebih cepat.Kebiasaanya , semakin besar ( gram ) sesuatu item produk semakin kecil spreadnya kerana kos mengeluarkannya semakin mengecil.

Baiklah , jika anda sudah selesaikan latihan kira spread yang saya beri diatas , apa kata bandingkan dengan jawapan saya , seperti dibawah :

2 Responses so far.

 1. man says:

  thanks for sharing..
  good information.

  [Reply]

 2. Sabri Ahmad says:

  Untuk makluman : Spread ( susut nilai ) semua produk emas ( bar / syiling / dinar ) edisi lama ( sijil local ) di turunkan kepada 10% . – berkuatkuasa pada 25 March 2015

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published.